HomeKennisbankWordPress onderhouden stappenplan

WordPress onderhouden stappenplan

WordPress is het populairste CMS om je website te bouwen. Als ondernemer en marketeer is de kans groot dat je met een wordpress website werkt. Het is erg belangrijk om je wordpress CMS goed te onderhouden, onder andere om de veiligheid te garanderen maar ook om je prestaties op Google te handhaven. 

Waarom is het onderhoud zo belangrijk? 

Het onderhouden van een WordPress website is een onmisbaar onderdeel om de functionaliteit, prestaties en veiligheid van je website te waarborgen. Vooral als je afhankelijk bent van je website wil je deze risico’s beperken, dan kan je namelijk geen down-time veroorloven. Ook wil je ongewenste berichten en fouten voorkomen, waardoor functies niet werken en websitebezoekers niet een aankoop kunnen doen of hun gegevens niet achter kunnen laten voor een offerte. Hieronder volgt een stappenplan met tips over hoe je deze risico’s kunt voorkomen en zelf het onderhoud kan uitvoeren. 

Het automatiseren van WordPress backups

Voordat je begint met werkzaamheden aan de website, zorg voor backups. Dit is het belangrijkste onderdeel van het onderhoud. Desondanks, worden backups het meest verwaarloosd door beheerders. Dat is als er überhaupt wel een beheerder is aangewezen die consequent zorg draagt voor onderhoud.

Backups kan je automatisch instellen via WordPress plugins, handmatig via de FTP of met hulp van de betreffende hostingpartij. 

Ga er niet zomaar vanuit dat de hostingpartij dit regelt. Controleer regelmatig of backups correct functioneren en of backups frequent genoeg worden gedraaid. Hanteer maandelijkse backups als minimum. Wekelijks, dagelijks of zelfs meerdere malen per dag is aan te raden als je met grote regelmaat aan je website werkt.

Zorg er altijd voor dat je backups op meerdere plekken bewaard worden. Met WordPress plugins VaultPress en UpdraftPlus kan je backups direct bewaren op een externe schijf en in de cloud, zoals Dropbox of Google Drive. Om betrouwbaarheid te waarborgen is het altijd het beste om een backup te regelen via de hosting van je website.

Updaten van WordPress

Nadat je backups staan ingesteld kan je beginnen met updates aan WordPress: de core, plugins en thema’s. Zorg dat je altijd draait op de laatste versie. Op deze manier blijven functionaliteiten ondersteund en vormt je site geen onnodig risico op inbraak. Controleer maandelijks alle beschikbare updates. Voer de updates zorgvuldig uit. Test de belangrijkste functionaliteiten van de website na de updates. Zie je fouten? Ga dan een stap terug door middel van een backup restore. Voer de updates dit keer uit in fases. Op deze manier kan je bepalen welke update voor de fout heeft gezorgd en kan je dit makkelijker oplossen.

Verwijder verouderde plugins en thema’s

Verwijder plugins die je niet gebruikt en vermijd plugins die niet of nauwelijks geupdate worden. Enkel een plugin deactiveren is onvoldoende. Hetzelfde geldt voor thema’s. Verwijder ongebruikte thema’s. Gebruik je thema’s die lang niet meer zijn geupdate? Installeer een update bij beschikbaarheid of kies een ander thema.

Eigenlijk begint het al als je een thema of plugin kiest. Natuurlijk weet je niet altijd of plugin of thema eindeloos van updates wordt voorzien. Bekijk reviews in Google, Themeforest en WordPress. Bekijk de comments en het aantal updates. Hoe is de support en hoeveel gebruikers heeft een specifiek thema of plugin al? Op deze manier beperk je risico’s.

WordPress database optimaliseren

In een WordPress database staan alle (historische) bestanden met web-content bewaard in een archief. Mediabestanden, revisies, berichten, comments, downloads, configuraties en meer. Elke database raakt vervuild met data die je niet meer gebruikt. Hierdoor kan je website slechter gaan presteren. Daarom is onderhoud en optimalisatie van de database belangrijk. Optimalisatie van het database kan je uitvoeren met de plugin WP-Optimize of via PHPMyAdmin. Zorg dat je goed weet wat je doet. Zoals bij elke stap, maak vooraf eerst backups.

WordPress beveiliging

Bij beveiliging denk je aan hacks, malware en andere vormen van (verborgen) ongewenste reclame uitingen op je website. Het onzorgvuldig omgaan met onderhoud, installaties en updates aan WordPress functionaliteiten zorgt voor een toename aan risico’s. WordPress beschikt over een groot aantal plugins die je kunnen helpen met beveiliging rondom het inloggen bijvoorbeeld.

  • Als default is de login binnen WordPress /wp-admin. Dit weet iedereen die wat van WordPress afweet. Daarom is het handig de URL path (virtueel) te wijzigen, naar bijvoorbeeld “/bedenkhetzelf”. De plugin WP Hide kan je hiermee helpen.
  • Wordfence is één van de populairste plugins die je verder kan helpen. Je kan inlogpogingen beperken, IP adressen blacklisten en gebruik maken van inlog via 2FA en QR codes.

Prestaties van je WordPress website verbeteren

WordPress plugins, thema’s en page builders maken website beveiliging en de ontwikkeling makkelijker. Er zit ook een groot nadeel aan. De hoeveelheid aan (ongebruikte) functionaliteiten beperken de snelheid en leesbaarheid voor bots. Vooral in de organische zoekresultaten kan je hierdoor slechter presteren. Vooral als je een uitgebreid thema koopt vanaf Themeforest, zal het aantal add-ons enorm kunnen toenemen. Deze functies zijn leuk, maar wat als je er slechts een paar gebruikt?

Verbeter prestaties door de volgende stappen:

Verwijder onnodige pagina’s, mediabestanden en plugins. Enkel pagina’s in concept of “prullenbak” plaatsen is onvoldoende.

Crawl de website met Screaming Frog voordat de site live gaat. Controleer hiermee op irrelevante pagina’s en foutieve interne links, die standaard met het betreffende WordPress thema komen.

Check alle functionaliteiten in het adminpanel van WordPress, zoals: berichten, categorieën, tags, pagina’s, comments, contactformulieren en mediabestanden. Verwijder onnodige elementen.

Een voorbeeld van een uitgebreid thema is TheGem. Visueel aantrekkelijk en eenvoudig te bewerken dankzij de page builder WP Bakery. Zoals veel producenten van thema’s en builders worden “snelle” en “SEO optimized” templates beloofd voor Google. Toch zijn het regelmatig zware thema’s die vol staan met functie, Javascript en CSS bronnen die je niet zal gebruiken. Functies die je in veel gevallen niet zomaar kan uitschakelen. Hiervoor zou je in de programmatuur moeten duiken van het thema. In andere gevallen kan je via een plugin, zoals WP Rocket, zelf browser caching inschakelen en CSS en JS bronnen comprimeren voor een verbeterde website snelheid.

Verbeteren website snelheid bij het gebruik van zware thema’s en builders, met Pagespeed Insights